Ev Yapımı Çubuk Turşusu Patent Belgeli

Gönderen mufit 15/09/2014 22 Yorum (lar) Bizden Haberler,Turşucular,Çubuk Haber,Çubuk Turşusu,

Ürünün Tanımı: "Çubuk platosundan (Çubuk ilçe ve köyleri) organik tarım usulü ile yetiştirilen (Salatalık, Domates, Kelek, Fasulye, Acur, Havuç, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan gibi) ve sıkı dokularından dolayı körpe halde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye has yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu çeşididir.

Çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği ise "defneyaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü (maksimum 2 yıl) olmasıdır.

Üretim Alanı: Çubuk ilçesi ve köyleri

Üretim Metodu: Teknolojik olarak "ÇUBUK TURŞUSU" üretimi için kullanılacak hammaddenin organik tarıma dayalı olarak ve iklimsel-coğrafi yapı özellikleri itibariyle Çubuk platosunda yetiştirilen Salatalık, Domates, Patlıcan, Kelek, Domates, Fasulye, Acur, Havuç, Sivribiber, Biberiye ve Lahana olması gerekmektedir. Sıkı dokularından dolayı turşu yapımına uygun körpe sebzeler tercih edilir. Sebzeler büyüklüklerine ve şekillerine göre sınıflandırılır.

İstenen büyüklükte ve şekilde ayrılan sebzeler ön yıkama tankına alınır, çamur, çöp vs. yabancı maddeler yumuşatılır, daha sonra ikinci ve üçüncü yıkmaya tabi tutulur.

Salatalıklar eleklerden geçirildikten sonra 0-1-2-3 numaralarına göre ayrıştırılır.

Kelek turşusu için kabuklar soyma ve iç temizlemesi (çekirdek çıkarma) yapılır. Lahana turşusu için gereksiz dış yapraklar temizlenir.

Kırmızı pancar, yeşil fasulye ayıklanır ve temizlendikten sonra kaynatılır. Böylece sebzeler temizlendikten ve ayrıştırma yapıldıktan sonra turşu yapımına hazır hale gelir.

Turşuluk malzeme tenekelere ve/veya fıçılara konulur. Sebzelerin üzeri taşana kadar malzemeye göre hazırlanmış kaya tuzu, üzüm sirkesi ihtiva eden salamura suyu ile doldurulur. Dere otu defne yaprağı, sarımsak, acı biber gibi aroma ürünlerinin ilavesiyle hava girişi olmayacak şekilde sıkı olarak kapatıp, beklemeye alınır. Turşu yapımında, 10 kg lık veya daha büyük fıçılar kullanılır. Turşunun geleneksel ve özel tadının ortaya çıkması için oda sıcaklığında takriben 20 gün ile 35 gün beklenir.

Belirtilen sürede fermantasyona tabi tutulan sebzeler istenen cins ve ebat ve kaliteye göre plastik, cam kavanoz veya paslanmaz tenekelere dolum yapılır. Son olarak dolum yapılan kaplara dolgu suyu ve aroma ürünleri de ilave edildikten sonra etiketleme yapılır.

Salamura (Dolgu suyu, tüm çeşitler için aynı) Su: % 89,6 - Tuz: % 8,4 - Sirke: % 2,0

Domates Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Domates - 7,7 kg salamura dolgu suyu - 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)

Pancar Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Pancar - 7,7 kg salamura dolgu suyu - 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)

Lahana Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Lahana - 7,7 kg salamura dolgu suyu - 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)

Kelek Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Kelek - 7,7 kg salamura dolgu suyu - 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)

Biber Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 6,5 kg Yeşil Biber – 12,2 kg salamura dolgu suyu - 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)

Biberiye Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 6,5 kg Biberiye - 12,2 kg salamura dolgu suyu - 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)

Ezme Turşusu Toplam 10 Kg. Miktar İçin: 8 kg sebze ve domates – 2 kg salamura dolgu suyu

Patlıcan Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Patlıcan - 7,7 kg salamura dolgu suyu - 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)

Fasulye Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Taze Yeşil Fasulye - 7,7 kg salamura dolgu suyu - 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)

Salatalık Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Salatalık - 7,7 kg salamura dolgu suyu - 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)

 

Ürünün Ayırt Edici Özellikleri: 50 yıllık tarihi – geleneksel özelikleri, karasal iklim ve hava şartları özelliği nedeniyle Çubuk platosunda (ilçe ve köyler) yetiştirilen, organik tarımsal özellik taşıyan katkısız Salatalık, Domates, Kelek, Fasulye, Acur, Havuç, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan ürünlerinden yabancı kimyevi hiçbir katkı malzemesi kullanılmadan; sarımsak, acı biber, kaya tuzu, üzüm sirkesi esas özelliği ve tadını veren defne yaprağı ve dereotu katılarak imal edilen farklı bir lezzete sahip bir turşu olmasıdır. Çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği; defne yaprağı ve dere otu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, uzun ömürlü ve ev yapımı tadında olmasıdır.

Çubuk turşusu imalatı yöre halkının geçim kaynaklarından biri olup, hızla teknolojik olanaklara sahip işletmeler tarafından üretilmeye başlanmıştır. Genellikle iç pazara yönelik olarak imalatı yapılan Çubuk turşusu, Çubuk belediyesinin bu yöresel tadın tanıtımı amacıyla uluslar arası düzeyde katılımlar ile gerçekleştirdiği “Çubuk Turşusu” festivalleri ile uluslar arası pazarlara yönelik olarak da imalata geçirilmesi hedeflenmektedir.

2005 yılı Çubuk Turşu ve Kültür Festivali hem yurt içi hem de yurt dışı katılımlarla 160 bin kişiye ev sahipliği yapmıştır.

2. Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali ise yine Uluslar arası katılım ile 8-9-10 Eylül 2006 tarihinde gerçekleştirilmiş ve her yıl artarak devam etmiştir.

 

Ürünün Menşei Ad (veya mahreç işaret) Olmasına İlişkin Bilgi ve Belgeler: Çubuk turşu üretiminin vazgeçilmez özelliği karasal iklim ve hava şartları özelliği nedeniyle Çubuk platosunda (ilçe ve köyler) yetiştirilen tamamen organik tarımsal özellik taşıyan katkısız Salatalık, Domates, Kelek, Fasulye, Acur, Havuç, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan ürünlerinden yapılmasıdır.

Çubuk turşusunun bilinen tarihi ve geleneksel özelliği ise kimyevi hiçbir katkı malzemesi kullanılmadan; sarımsak, acı biber, kaya tuzu, üzüm sirkesi esas özelliği ve tadını veren defneyaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, uzun ömürlü ve ev yapımı turşu tadında olmasıdır.

 

Denetleme: “Çubuk Turşusu”nun bahsedilen teknik özelliklere göre yapılıp yapılmadığının denetimi ve gerekli idari yapının oluşturulması ile ilgili olarak mevcut Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında 555 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Yönetmeliğine göre Çubuk Belediyesi koordinatörlüğünde (gıda veya ziraat mühendisi) 1 kişinin katılımıyla en az 5 kişilik bir komisyon oluşturulacaktır.

Komisyon; denetimin gerçekleştirilmesi noktası konusunda uzman tam donanımlı kişilere yetki verme alma, işleyiş için gerekli önlemleri alma, hakların korunması bakımından yasal ve/veya hukuki süreçleri başlatma, takip etme, tanıtım ve reklam çalışmaları konularında tam yetkili olarak faaliyet gösterecektir.

Yılda en az bir kere olmak kaydıyla ve kendi belirleyeceği sıklıkla toplanacaktır. Ayrıca komisyon ihtiyaç halinde, şikayet veya şüphe üzerine belirlenen periyotlara bağlı kalmaksızın her zaman toplanarak “Çubuk Turşusu” üreticilerini kendi belirleyeceği kişilerce denetleme yetkisine sahip olacaktır. Kurumlardan tahsis edilen komisyon üyelerinin denetim amacıyla gerçekleştirdiği harcamalar, mesai ücretleri, denetlenen firmalarca karşılanacaktır.

Kullanım Biçimi: Bahsedilen teknik özellikleri gerçekleştirdiğini ispat eden üreticiler, Çubuk Belediyesinden veya onun yetkili kıldığı birimden “Çubuk Turşusu” yazan etiketleri alarak ürünlerinin üzerinde kullanabileceklerdir. Etiketin kullanımı ve basım yetkisi Çubuk Belediyesine aittir. “Çubuk Turşusu” ibaresini kendi adlarına Türk Patent Enstitüsü den tescil ettirdikleri markaları ile birlikte kullanacaklardır.

22 Yorum (lar)

Kenan:
15/09/2014, 12:08:31 PM
Yanıtla

Elinize sağlık süper olmuş...

Jenny:
24/10/2014, 10:06:05 PM

I completely agree. The best possible feature set you can find in any Opencart theme. And I love the Gravatar support for comments, so cool! Keep it up guys!

a:
15/04/2015, 08:43:07 PM

Just test

Rosemonde:
18/06/2015, 09:14:12 PM

Just a test...

Ali:
15/09/2014, 12:08:54 PM
Yanıtla

Çok leziz bir tat olmuş

Steve:
24/10/2014, 10:04:38 PM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet.

Cassandra:
24/10/2014, 10:05:47 PM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet.

hh:
16/02/2017, 06:33:51 PM

yaaa

Kostas:
15/09/2014, 12:10:22 PM
Yanıtla

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet. Etiam faucibus massa sed risus lacinia in vulputate dolor imperdiet. Curabitur pharetra, purus a commodo dignissim, sapien nulla tempus nisi, et varius nulla urna at arcu.

Admin:
15/09/2014, 12:10:58 PM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet. Etiam faucibus massa sed risus lacinia in vulputate dolor imperdiet. Curabitur pharetra, purus a commodo dignissim, sapien nulla tempus nisi, et varius nulla urna at arcu.

Mike:
24/10/2014, 09:42:43 PM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet. Etiam faucibus massa sed risus lacinia in vulputate dolor imperdiet. Curabitur pharetra, purus a commodo dignissim, sapien nulla tempus nisi, et varius nulla urna at arcu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet. Etiam faucibus massa sed risus lacinia in vulputate dolor imperdiet. Curabitur pharetra, purus a commodo dignissim, sapien nulla tempus nisi, et varius nulla urna at arcu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet. Etiam faucibus massa sed risus lacinia in vulputate dolor imperdiet. Curabitur pharetra, purus a commodo dignissim, sapien nulla tempus nisi, et varius nulla urna at arcu.

Rodriguez:
24/10/2014, 09:43:29 PM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet.

Amber:
24/10/2014, 09:55:25 PM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet. Etiam faucibus massa sed risus lacinia in vulputate dolor imperdiet. Curabitur pharetra, purus a commodo dignissim, sapien nulla tempus nisi, et varius nulla urna at arcu.

Jenny:
24/10/2014, 09:58:33 PM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet. Etiam faucibus massa sed risus lacinia in vulputate dolor imperdiet. Curabitur pharetra, purus a commodo dignissim, sapien nulla tempus nisi, et varius nulla urna at arcu.

Ella:
24/10/2014, 10:10:55 PM

Lorem ipsum dolor sit amet.

Tomad:
03/12/2016, 09:53:06 AM

Bbbbvbbn jjjb vv

Mikka:
24/10/2014, 09:50:26 PM
Yanıtla

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet. Etiam faucibus massa sed risus lacinia in vulputate dolor imperdiet. Curabitur pharetra, purus a commodo dignissim, sapien nulla tempus nisi, et varius nulla urna at arcu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam iaculis egestas laoreet. Etiam faucibus massa sed risus lacinia in vulputate dolor imperdiet. Curabitur pharetra, purus a commodo dignissim, sapien nulla tempus nisi, et varius nulla urna at arcu.

Tomas Persson:
03/12/2016, 09:55:38 AM

Bjjj

test:
07/11/2014, 10:44:52 AM
Yanıtla

test page

Shah:
08/11/2014, 07:32:12 AM, q-depot.com
Yanıtla

Love the work of these guys an outstanding master piece comes along a wonderful after sale services and support. Pretty much happy to get their product and will stick to it.

hghjgh:
03/12/2014, 08:32:09 PM, cbcbcvcvb.com
Yanıtla

dffgdfgdgdfdfg

dbfnntnt:
03/12/2014, 08:32:24 PM, rgrrggrerg.ht
Yanıtla

gfdfggg

dar:
06/12/2014, 06:54:33 PM
Yanıtla

asaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaad

sghj:
14/01/2015, 09:01:41 PM, dgjjjvvghh.com
Yanıtla

Dgj k bvdstjhcc vgyefjb fdyi

Coins:
04/02/2015, 03:50:08 PM, coinsblog.ru
Yanıtla

Cool!

SMS Live:
26/02/2015, 08:07:42 AM

test

As:
10/05/2015, 08:42:48 AM, wwww
Yanıtla

testss

orahan:
29/01/2016, 10:41:20 PM
Yanıtla

dada

demo demo:
18/05/2016, 09:58:26 AM
Yanıtla

teste

teste:
18/05/2016, 09:59:37 AM
Yanıtla

asdasdasdasasd

demo demo:
18/05/2016, 09:59:51 AM
Yanıtla

asdasdasasd

demo demo:
18/05/2016, 10:02:03 AM

asdasdasasd

ahmet:
26/05/2016, 02:02:17 PM
Yanıtla

deneme

AnimeMen:
01/07/2016, 10:39:01 AM, anime-figurka.ru
Yanıtla

Nice Theme! Author The Best!

Aviator:
26/08/2016, 02:22:18 PM, aviakatastrofa.ru
Yanıtla

Very-very-best Theme! Good Luyck, Author!!!

Tp:
03/12/2016, 09:56:13 AM

Bjjjjj

rtrte:
04/03/2017, 03:02:32 AM
Yanıtla

gjhdgj

Coffeechino:
07/03/2017, 02:18:43 PM, coffeechino.ru
Yanıtla

Thanks for the update!

dwed:
07/04/2017, 08:24:11 PM, stad.nl
Yanıtla

askassa

Buraya yorumlarınızı bekliyoruz